Wat betekent het Zorgprestatiemodel (ZPM) voor mijn kosten?

 
Vanaf 2022 zijn de kosten voor een behandeling binnen de GGZ met het Zorgprestatiemodel gelijk aan die in 2021: voor een behandeling betaal je je eigen risico.Vanaf 2022 wordt het eigen risico per kalenderjaar in rekening gebracht, in plaats van per traject.
 

 

Zorgverzekering

Als eerste: check even je zorgverzekering! Wat heb je voor verzekering en wat heb je zelf afgesproken ten aanzien van je eigen risico? Schroom ook niet om even contact met je zorgverzekering op te nemen om met hen te bespreken hoe het er met jouw eigen risico uit ziet.

 

Het eigen risico

Ggz-behandelingen voor cliënten ouder dan 18 jaar worden meestal vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Voor de meeste zorg uit de basisverzekering betaalt u eigen risico. De zorgverzekeraar berekent dit per kalenderjaar. Een kalenderjaar is van 1 januari tot en met 31 december.

De invoering van het zorgprestatiemodel kan voor u tot gevolg hebben, dat u het eigen risico voor zorgkosten per 2022 eerder gaat betalen aan uw zorgverzekeraar dan u gewend was. De rekening wordt dan namelijk gestuurd kort nadat de activiteiten (zorgprestaties) plaatsvinden, bijvoorbeeld aan het einde van de maand. Op zo’n rekening kunnen dan bijvoorbeeld 2 of 3 consulten staan. Dit is helaas het automatische gevolg van de invoering van het zorgprestatiemodel. Uw vragen hierover kunnen door de zorgverzekeraar worden beantwoord.

Meer informatie over het zorgprestatiemodel en eigen risico leest u ook in het Factsheet van de Nederlandse Zorgautoriteit

 

Voor ons is het belangrijkste om met jou te werken aan jouw (mentale) gezondheid. Dus daar willen we maximaal aan werken. We hopen dan ook dat we dat samen goed kunnen organiseren.